Wat zijn smaakboosters

 Recepten vind je onderaan, klik hier.

 

Wat is een smaakbooster?

 

Een smaakboostermarinade kan vergeleken worden met een marinade met een lichte pasteuze structuur, denk aan een pesto. De booster is bedoeld om bereidingen op smaak te brengen of om het gerecht net voor het opdienen een extra frisse aromatische kruidige geur en smaak mee te geven.

 

                              

 

Kortom, een smaakbooster stimuleert de eetlust.

 
Hoe een smaakbooster zelf aanmaken ? De marinade wordt gemaakt op basis van verse of diepgevroren gesnipperde bladkruiden, zoals koriander, basilicum, munt, bladpeterselie, bieslook, … Er kunnen ook fijngemalen specerijen en een plantaardige olie aan toegevoegd worden.
 
Experimenteer tot je de smaak verkrijgt die je zelf lekker vindt. Wijzig je smaak- en eet- gewoonten evenwel niet drastisch, blijf eten wat je graag lust, maar blijf alert voor de principes van een gezonde voeding.
 
Een smaakbooster kan je in grotere hoeveelheden bereiden en in de koelkast of diepvries bewaren, zo heb je die steeds kant en klaar bij de hand. Bewaar de marinade in kleine porties in de diepvries. Dit kan door bijvoorbeeld de marinade in een vorm om ijsblokjes te maken te gieten en afgedekt, voorzien van een etiket met de inhoud en datum van bereiding in de diepvries te leggen. Diepgevroren is die zeker drie tot vier maanden houdbaar.
 
Bewaren in de koelkast kan minder lang, één maand. Ook hier vullen in een goed afsluitbaar, niet-lichtdoorlatend recipiënt, voorzien van een etiket met inhoud en datum van bereiding.
 

 

Recepten:

 Provençaalse marinade (of groene marinade)
Provençaalse marinade (of groene marinade)
Aziatische marinade
Aziatische marinade
Mediterane marinade
Mediterane marinade
Midden Oosten marinade
Midden Oosten marinade