Eetlustopwekkende geur en aroma advies

Wat is aromatherapie?

 

 

Aromatherapie is een echte holistische therapie, die lichaam, hoofd en geest behandelt door het gebruik van etherische oliën die uit planten en kruiden worden gewonnen. 

De etherische oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, verdund in een plantaardige olie, in een neutrale crème of in bad.

Je kan de oliën ook in brander gebruiken, zodat je huiskamer of praktijk heerlijk ruikt! Het is heel nuttig een aromabrander te gebruiken als je klanten behandelt, het bevordert het humeur van de klant en het brengt veel positieve energie in de ruimte.

Wat misschien belangrijk is om weten, is dat aromatische oliën in een aromabrander gebruiken, de atmosfeer reinigt.

Van negatieve energieën, bacteriën ( al er iemand is geweest die verkouden is) en altijd een positieve invloed uitoefent op de aanwezige mensen.

 

 

Wat zijn etherische oliën?
 
 
Etherische oliën hebben andere eigenschappen dan plantaardige oliën.  Ze zijn uiterst vluchtig en geurig, en verdampen daardoor héél snel wanneer ze aan de lucht worden blootgesteld.  BELANGRIJK: laat je flesjes etherische olie nooit open staan!
 

De meeste etherische oliën zijn kleurloos of licht geel,maar enkele kan je tegenkomen in gekleurde vorm, oals bvb bergamot (groen), kamille (blauw), patchouli (amber), laurier (bruin), sinaasappel (oranje) en mandarijn (goudkleurig).

Etherische oliën komen in alle delen van de plant voor: bladeren, bloemen, vruchten, twijgen, bast, hout, wortels en harsen. 

Etherische oliën worden ook wel eens essentiële oliën genoemd.

 

 

De winning van etherische oliën. 
 
 
 
Vroeger werden er 2 manieren gebruikt:
 maceratie: de planten in een plantaardige olie te laten weken.
 enfleurage: de bloemen een tijdje op gezuiverde dierlijke vetten te leggen
 
 

Puur konden ze pas worden gewonnen toen de techniek van het distilleren werd ontdekt. Tegenwoordig zijn er verschillende methoden mogelijk om pure etherische oliën te winnen. De drie belangrijkste zijn: waterdampdestillatie, persing en extractie door oplosmiddelen.

De meest gebruikte is waterdampdestillatie. Daarbij worden de planten op een rooster in een destillatievat gelegd, waarna men eronder waterdamp laat opstijgen. Door de hitte worden de celwanden van de plantonderdelen, waarin de etherische olie zit opgeslagen, afgebroken, zodat de olie als damp vrijkomt. Deze dampen worden opgevangen en na afkoeling komen de oliën bovendrijven op het water. Op die manier kunnen ze dan gescheiden worden.

Er blijven altijd resten en geuren achter, die worden dan verkocht als bloemenwater.

 

De extractievorm, persing, wordt alleen bij citrusoliën toegepast.  De schil van deze vruchten zitten vol olieklieren, die druppeltjes etherische olie bevatten. De schil en de vrucht worden gescheiden en alleen de schil wordt gebruikt.
 
 
De veiligheid van Etherische oliën.
 
 
Aromatherapie wordt hoe langer hoe meer toegepast en zelfs etherische oliën die potentieel gevaarlijk zijn worden meer en meer verkocht.
 
Het is niet de bedoeling om etherische oliën voor te stellen als gevaarlijk, maar je moet ze toch gebruiken met de nodige aandacht.
De meerderheid van de oliën zijn niet gevaarlijk en niet giftig.  Mensen moeten alleen op de hoogte zijn van de potentiële gevaren.
 
Als je de oliën correct gebruikt, houden de besproken oliën geen risico in. Het is dus heel belangrijk om je te houden aan de dosissen en recepten die worden opgegeven!
Want zelfs onschuldige producten zoals zout  of suiker kunnen schadelijk  zijn als men er teveel van gebruikt.
 
 
Toepassingen:  verdamping in aromalampjes, aromasteentjes, verneveling.
 
Het gebruik van deze aroma’s kan mogelijks de eetlust opwekken, dit is echter zeer persoonsgebonden.