Soepen & Maaltijdsoepen

Recepten vind je onderaan, klik hier.

 

Wat is een maaltijdsoep?

 

Een maaltijdsoep is een stevige, gebonden soep, die gedronken wordt als tussendoortje of als avondmaaltijd. De soep is relatief dik en goed gevuld met vlees of vis, pasta of rijst, wat aardappelen en natuurlijk lekker veel groenten.

 

Enkele bereidingstips

  • Een doodgewone soep wordt een maal- tijdsoep als je er extra vlees of vis, peulvruchten en/of rijst, pasta of aardappelen aan toevoegt.
  • Reken op ongeveer 500 ml soep per persoon als het een maaltijdsoep wordt, iets minder als er veel ‘vulling’ in zit zoals b.v. bij bouillabaisse. Voor  gewone  soep heb je al genoeg met 200 tot 250 ml per persoon.

 

Maaltijdsoepen de wereld rond.

 

Met de juiste kruiden en specerijen geef je er meteen een Oosters of Mediterraans tintje aan. Smaakmakers die in Azië veel gebruikt worden zijn kerriepoeder en currypasta’s, citroengras, koriander en sojasaus. In Zuid-Europa worden er dan weer eerder knoflook, venkel, kruiden zoals oregano en rozemarijn gebruikt. Daarnaast is hier vis een belangrijke ‘vullende’ component. Ga je voor Noord-Afrikaanse soep, kies dan voor kikkererwten, linzen, koriander, bladpeterselie met harissa (hete rode Tunesische specerij), en komijn als smaakmakers.

 

Maaltijdsoepen zijn nog lekkerder als je ze een dag van tevoren klaarmaakt, zo kunnen de smaken zich goed ontwikkelen, net zoals bij stoofpotjes. Toch zijn er twee uitzonderingen: de vis in een vissoep warm je beter niet opnieuw op om te vermijden dat hij uit elkaar valt, en een roomsoep mag je niet meer laten koken, om het schiften te voorkomen.

 

Maaltijdsoepen zijn ook gezond.

 

Maaltijdsoep bestaat hoofdzakelijk uit water en groenten en verdient daarom een vaste plaats in de voedingsdriehoek. Een portie soep (250 ml) is op zich al goed voor een zesde van je dagelijkse hoeveel heid vloeistof en voor bijna twee porties groenten (150 gr)!

Maaltijdsoep als lichte snack, vermijdt tussendoor snoepen.

Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholesterol. Zo bevat een portie groentesoep (250 ml) maar 65 kcal!

Maaltijdsoep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine mineralen, anti-oxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding.

 

 
  

Recepten:Groene gazpacho met advocado's
Groene gazpacho met advocado's
Waterzooi van venkel, zalmtartaar en dillesoep
Waterzooi van venkel, zalmtartaar en dillesoep
Quinoasoepmet tomaten en kikkererwten
Quinoasoepmet tomaten en kikkererwten
Vissoep van venkel en saffraan
Vissoep van venkel en saffraan
Witloofsoep met garnalen
Witloofsoep met garnalen