Soepen & Maaltijdsoepen

Waterzooi van venkel, zalmtartaar en dillesoep

Waterzooi van venkel, zalmtartaar en dillesoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 soeplepels olijfolie 
  • peper en zout
  • 1 l kant-en-klare groentenbouillon 
  • 300 gr zalm haasje (tartaar* van zalm) 
  • 1 appel type golden (150 gr)
  • 1 soeplepel olijfolie (10 gr) 
  • 150 ml room of sojaroom
  • 1 koffielepel fijn gemalen gedroogde tijm (3 gr)
  • 1 soeplepel geplette verse dille of Noorse smaakboostermarinade
  • 1 koffielepel citroensap

Voorbereiding

  • Snij de venkel, geschilde aardappel, ui en prei in kleine stukjes.


Bereiding

Bereiding basissoep

  • Fruit de groenten en aardappelen aan in olijfolie.
  • Breng op smaak met de fijn gemalen tijm peper en zout .
  • Bevochtig met 750 ml groentenbouillon, breng aan de kook en laat doorkoken op een zacht vuur tot alles gaar is.

 

Garnituur

  • Bak het zalmhaasje aan in olijfolie op een zacht vuur en plet het visvlees tot een losse structuur.
  • Snij ondertussen de ongeschilde appel in vier, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
  • Stoof de appelblokjes in olijfolie tot ze beetgaar zijn.

 

 

 



Afwerking

  • Mix de venkelsoep fijn met een staafmixer.
  • Voeg de sojaroom toe roer goed om.
  • Breng op smaak met peper en zout


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 4

 

  • De soep en garnituur mixen (en zeven), indien nodig binden met instantbinder naargelang het vereiste kauw- en slikniveau.
 




Serveertip(s)

 

  • Bestrooi de bodem van een diepbord met de garnituurmix en giet er voorzichtig de venkelroomsoep omheen.


Smaaktip(s)

Smaaktip

  • Breng de garnituur op smaak met enkele druppels citroen en geplette verse dille snippers of Noordse smaakboostermarinade.

 

* Wist je dat …

  • tartaar duidt op gemalen vlees of vis.
  • Niet te verwarren met tartaarsaus die bijvoorbeeld wel met een steak tartaar kan gegeven worden.

 



Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 74 kcal/310 kJ
Eiwitten: 3 g
Totaal vet: 5.7 g
...Verzadigde vetten: 2.6 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 2.7 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.3 g
Cholesterol: 12 mg
Koolhydraten: 2.7 g
...Waarvan suikers: 2.2 g
Vezels: 1 g