Component - Graanrecepten

Recepten vind je onderaan, klik hier.

 

Bijzondere granen

Supergranen, superfoods, zijn in. Recepten en kookboeken waarin ze gebruikt worden, rijzen als paddenstoelen uit de grond.

 

Zijn ze hun predicaat ‘super’ waardig? Neen. Ze bevatten wel, zoals overige bij ons algemeen gekende en gebruikte granen, zaden of bessen, bepaalde voedingsstoffen, maar niet in die hoeveelheid om ze als superfoods te bestempelen.

 

Supergranen bevatten inderdaad vezels, eiwitten, omega-3 vetzuren, mineralen (o.m. calcium, fosfor, kalium, magnesium, man- gaan, ijzer, selenium, zink), vitamines (o.m. A, B-groep, C, D, K, E), antioxidanten, … maar die vinden we ook in onze dagelijkse Westerse voeding, op voorwaarde dat we gevarieerd eten.

 

Aandacht is evenwel geboden. Consumentenorganisaties hebben tal van verpakkingen van superfoods onder de loep gehouden en vaak vastgesteld dat de vermelding van de nutritionele waarde en de aanwezigheid van bepaalde voedingsstoffen helemaal niet in overeenstemming is met de werkelijke aanwezigheid van de nutriënten. Soms wordt de nutritionele samenstelling van het rauw product vermeld terwijl het product meestal al tal van bewerkingen heeft ondergaan waardoor de voedingswaarde aanzienlijk gewijzigd is.

 

Hype

Vanwaar de hype? Het zijn voor ons meestal ongekende soorten voedingsmiddelen of benamingen, waardoor ze een aureool van mystiek, miraculeus dragen. Hun vermeende gezondheidseigenschappen (anti-ouderdom,  tegen  hart-  en vaataandoeningen, kanker, dementie, Alzheimer, bevorderlijk voor de stoelgang, verlagen bloeddruk en cholesterol, …) worden, geheel ten onrechte, bijzonder in de verf gezet.

 

Om de consument te beschermen, is het vermelden van de term ‘superfood’ op de verpakking in veel landen  verboden. EFSA, de Europese instantie die gezondheids- of voedingsclaims toewijst, heeft nog geen toestemming gegeven aan granen, zaden, bessen, noten om dergelijke claim te  dragen.

 

Hun meerprijs, die ze doorgaans hebben, rechtvaardigt geenszins hun meerwaarde.

 

Moeten we ze weren? Neen. Door hun typerende smaak, hun vorm, kleur en culinaire eigenschappen, zijn bijzondere granen een uitstekend alternatief om meer variatie in onze dagelijkse voeding te  brengen.

 

In deze kookgids gebruiken we een aantal bijzondere granen, met de uitnodiging om ook met andere graansoorten te experimenteren. Als ze maar bijdragen tot een gevarieerde, gezonde voeding.

 

In veel grootwarenhuizen of speciale voedingszaken zijn de meeste van onderstaande bijzondere granen te vinden: amarant, boekweit, burgur, chiazaad, couscous, farro, gerst, gierst, gort; kamut, millet, quinoa, sorghum, spelt,

 

Bijzondere granen in de keuken

Hieronder een summiere overzichtstabel van enkele speciale graansoorten, hun smaakkenmerken en waarin ze kunnen gebruikt worden.

 

          

 

                      

Recepten:

 



Risotto van tarwe met zuiderse groenten
Risotto van tarwe met zuiderse groenten
Risotto van volkoren rijst met groentenratatouille
Risotto van volkoren rijst met groentenratatouille
Risotto van quinoa forestière
Risotto van quinoa forestière