Belgische klassiekers

Vol-au-vent

Vol-au-vent
Bereidingstijd: 60min
Uitvoering: Gemakkelijk

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr kipfilet
  • 4 zoete aardappelen (400 gr) 
  • 300 gr Parijse champignons
  • 300 gr jonge wortelen
  • 2 dl room of sojaroom
  • peper en zout
  • 1 soeplepel margarine
  • 1 bundeltje met tijm en laurier
  • 1 soeplepel dragonblaadjes (op azijn) 
  • 3 soeplepels instantbinder
  • 1 l gevogelte- of groentenbouillon (kant-en-klaar)
 

Voorbereiding

  • Snij de kipfilet in blokjes.
  • Schil de zoete aardappel en snij in dobbelsteentjes.
  • Snij de jonge wortelen en de champignons in dobbelsteentjes en blancheer in de bouillon tot de groenten beetgaar zijn, giet ze af in een vergiet. Vang het kookvocht op (voor de veloutésaus) en schrik de groenten kort onder stromend koud water.
 


Bereiding

  • Smelt de margarine in een kookpot en stoof hierin de geblancheerde groenten, samen met de zoete aardappelen en voeg tijm en laurier toe.
  • Laat het geheel ongeveer 5 minuutjes stoven op een zacht vuurtje.
  • Voeg de kipblokjes toe en laat verder stoven gedurende 10 minuutjes.
  • Kruid met peper en zout.
  • Bevochtig met het kookvocht (of bouillon) en breng aan de kook.
  • Laat zacht doorkoken gedurende ongeveer 5 minuten.


Afwerking

  • Neem de kookpot van het vuur wanneer de groenten, aardappelen en het vlees gaar zijn.
  • Schep de groenten en kipblokjes uit de bouillon, dek af zodat deze warm blijven.
  • Zet de bouillon terug op het vuur, voeg de helft van de room toe en breng terug aan de kook.
  • Bind met sausbinder tot de gewenste consistentie (licht gebonden veloutésaus) en laat even doorkoken op een zacht vuurtje.
  • Voeg er de groenten en kipblokjes bij en breng al roerend even terug aan de kook. Zet van het vuur.
  • Breng op smaak met peper en zout en voeg er net voor het opdienen de fijn gesnipperde dragonblaadjes (of gedroogde dragonblaadjes) en de rest van de room bij.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • als dusdanig te gebruiken.


Bereidingsniveau 5

  • prak of maal de groenten en kipblokjes, voeg 1 soeplepel saus toe en roer goed om.


Bereidingsniveau 4

  • mix de groenten en kipblokjes samen met de saus tot gewenste consistentie.

 

Niveau 3: mix en zeef de groenten en kipblokjes met voldoende saus.





Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 67 kcal / 280 k=j
Eiwitten: 4.6 g
Totaal vet: 3.7 g
...Verzadigde vetten: 2.1 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1.1 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.3 g
Cholesterol: 8 mg
Koolhydraten: 3.7 g
...Waarvan suikers: 2 g
Vezels: 1.1 g