Kleine gerechten

Pompoenrisotto met oud Brugse kaas

Pompoenrisotto met oud Brugse kaas

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 sjalotten (120 gr)
  • 2 teentje knoflook
  • 2 soeplepels hazelnotenolie
  • 1 kg pompoen
  • 2 + 2 sinaasappels
  • 4 stuks spruiten
  • 100 gr mascarpone
  • 120 gr gemalen oud Brugge kaas 
  • peper en zout
  • 1 limoen
  • 8 (25 gr) hazelnoten met pel

Voorbereiding

  • Schil de pompoen met een dunschiller of mes. Snij in plakjes van 3 mm (met een mandoline), snij de plakjes in reepjes en vervolgens in zéér kleine blokjes (brunoise).
  • Snipper de sjalot en de knoflook fijn.
  • Pers 2 sinaasappelen uit en zeef het sap.
  • Plet de hazelnoten

Garnituur

  • Snij de spruitjes in zeer fijne plakjes, zoals een carpaccio, met de mandoline of schaaf.
  • Schil 2 sinaasappels à vif (tot op het vruchtvlees), snij de partjes uit de vliezen en snij de partjes in 3 stukjes. Vang het sap op en gebruik het bij de bereiding van de pompoen.


Bereiding

  • Fruit de sjalot en knoflooksnippers aan in de verhitte hazelnotenolie zonder aan te kleuren.
  • Voeg de pompoen toe en stoof een vijftal minuten op een zacht vuurtje, roer regelmatig om.
  • Kruid met gemalen peper en zout en bevochtig met 1 glas vers appelsiensap.
  • Roer zachtjes om en laat verder stoven gedurende ongeveer 3 min.
  • Voeg, in geval alle sap is opgenomen door de pompoen en de deze nog niet gaar is, een beetje water toe.
  • De pompoen is krokantgaar na ongeveer 8 à 10 minuten.
  • Neem van het vuur, voeg de mascarpone en Brugge kaas toe, roer voorzichtig goed ondereen.
  • Hou warm op een heel zacht vuur of oven van 50 °C.


Afwerking

  • Leg de pompoenrisotto op de borden of in een slakommetje.
  • Werk af met de rauwe schijfjes spruitjes, de stukjes sinaasappel en de geplette hazelnoten.
  • Besprenkel desgewenst met enkele druppels limoensap.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Plet de pompoenrisotto en garnituur.


Bereidingsniveau 5

  • Maal  of  plet  de  pompoenrisotto en de garnituur afzonderlijk fijn, bevochtig met sinaasappelsap tot de gewenste consistentie.


Bereidingsniveau 4

  • Pureer  (en  zeef)  met  een blender  of  staaf  mixer  de  pompoenrisotto en garnituur afzonderlijk fijn, bevochtig met sinaasappelsap  tot  de  gewenste  consistentie.
  • In  geval  het  toegevoegde  sinaasappelsap uitvlokt bij het mixen, bind in dat geval de pompoenrisotto met instantbinder.
  • Dien de gemixte gerechten (niveau 4 en 3) op in verschillende lagen in een hoog glas.
  • Laat bij de geringste kauw- en slikproblemen de rauwe spruitjes en de gemalen hazelnoten achterwege.