Component - Sausrecepten

Bordelaise saus

Bordelaise saus

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 sjalotten
  • 1 soeplepel olijfolie
  • 2 soeplepels Luikse siroop (of rode confituur)
  • 1 dl rode wijn
  • 2 takjes tijm (vers) en blaadje laurier
  • 4 dl vleesbouillon kant-en-klaar (bokaal, brik)
  • peper en zout 
  • bruine instantbinder 
  • 200 gr champignons
  • 1 soeplepel zilveruitjes in zuur 
  • klontje boter

Voorbereiding

  • Fruit de sjalotten aan in verhitte olijfolie tot ze glazig en goud bruin zien.
  • Voeg de Luikse siroop (of rode confituur) toe, roer goed om en laat het geheel 2 min. sudderen op een zacht vuurtje.
  • Blus met rode wijn en breng aan de kook.
  • Voeg tijm en laurier toe.
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
  • Kruid met vers gemalen peper en zout.
  • Bind de saus naar wens met een bruine instantbinder en laat het geheel inkoken gedurende ongeveer 2 min. op een zacht vuurtje.
  • Giet de saus door een zeef of mix (eerst tijm en laurier verwijderen) met een staafmixer tot een gladde structuur.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Geen aanpassing vereist.


Bereidingsniveau 5

  • Plet of maal de garnituur




Smaaktip(s)
  • Voeg net voor het serveren een scheutje rode wijnazijn toe.


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 44 kcal / 183 kJ
Eiwitten: 1.1 g
Totaal vet: 1.8 g
...Verzadigde vetten: 0.6 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.2 g
Koolhydraten: 4.5 g
...Waarvan suikers: 3.8 g
Vezels: 0.7 g