Component - Sausrecepten

Bisque Supreme saus

Bisque Supreme saus

Ingrediënten voor 4 personen

Bisque suprême saus op zuiderse wijze

Basissaus bisque suprêmesaus

  • 1 rode paprika
  • 1 kleine ui
  • 2 soeplepels olijfolie
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 glas witte wijn (facultatief) 
  • 150 cl visbouillon
  • 150 cl kreeftensoep (blik kant-en-klaar)
  • 1 koffielepel looksnippers peper en zout
  • witte instantbinder

Garnituur

  • 150 gr tomatenblokjes vers of gepelde tomaat uit blik
  • 50 cl room (of sojaroom)
  • mespuntje saffraanpoeder of enkele saffraandraadjes
  • limoen- of citroensap

Voorbereiding

  • Snij de rode paprika en ui in fijne reepjes of blokjes.
  • Giet de tomatenblokjes in een vergiet, laat goed uitlekken, bewaar het vocht.


Bereiding

Bereiding basissaus

  • Stoof de ui en paprikareepjes aan in verhitte olijfolie en voeg tijm, laurier en look toe.
  • Blus met witte wijn en laat even inkoken.
  • Giet hierbij de visbouillon en het sap van de uitgelekte tomatenblokjes en breng even terug aan de kook.
  • Mix met een staafmixer tot een gladde massa (verwijder eerst tijm en laurier).
  • Voeg hieraan de verse of kant-en-klare kreeftensoep toe, roer goed om en laat nog even (5 minuten) doorkoken op een zacht vuur.
  • Bind de basissaus eventueel bij met een instantbinder tot gewenste dikte.
  • Breng op smaak met peper en zout en/of Mediterrane smaakbooster


Afwerking

Afwerking suprêmesaus

  • Voeg een scheutje room (of sojaroom) en de blokjes tomaten aan de basis bisquesaus toe, breng even tot aan het kookpunt.
  • Afwerken met saffraanpoeder (draadjes).
  • Besprenkel, net voor het serveren, met het limoensap, eventueel enkele druppels olijfolie.
  • De saus warm houden maar niet meer laten doorkoken.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Zorg dat de  paprikablokjes  door  en  door gaar zijn. Schil eventueel de vrucht bij aanvang.
  • Plet, maal of mix in functie van het kauw- en slikniveau. Bevochtig bij het mixen met visbouillon.




Smaaktip(s)
    • Breng de basis bisquesaus op smaak met een tartaar van zeealgen of rode pesto in plaats van saffraan.


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 67 kcal /278 kJ
Eiwitten: 1.2 g
Totaal vet: 4.5 g
...Verzadigde vetten: 1.6 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 2.1 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.2 g
Cholesterol: 6 mg
Koolhydraten: 3.4 g
...Waarvan suikers: 2.3 g
Vezels: 0.9 g