Component - Aardappelrecepten

Aardappel-wortelpuree

Aardappel-wortelpuree
Bereidingstijd: 25min
Uitvoering: Eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gr wortelen (vers of vriesvers)
  • 150 gr ui
  • 5 dl groentenbouillon
  • klontje boter
  • tijm, laurier
  • peper en zout
  • snuifje gemalen muskaatnoot 

Voorbereiding

  • Schil de wortelen en snij in blokjes.
  • Bereid de basispuree.
  • (Ontdooi de vriesverse wortelen in de ijskast, verwijder het dooivocht
  • Pel de ui en snij in kleine blokjes.
  • Los bouillonpasta op in 0,5 l warm water.


Bereiding

  • Voeg de wortelen toe en stoof verder aan gedurende +/- 5 min.
  • Fruit de uiblokjes aan in hete boter tot ze glazig zijn.
  • Giet er de bouillon overheen, voeg tijm en laurier toe, kruid met peper, zout en muskaatnoot.
  • Breng aan de kook en laat op en zacht doorkoken tot de wortelen gaar zijn.
  • Verwijder tijm en laurier en plet met een stamper tot een grove consistentie.


Afwerking

  • Voeg de geplette wortelen en de warme basisaardappelpuree samen en meng tot een homogene smeuïge massa.
 


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  •  Zorg dat de wortelen zeer goed gaargekookt zijn.


Bereidingsniveau 5

  • Verdun de puree iets door te bevochtigen met groentenbouillon of melk.


Bereidingsniveau 4

  • Mix heel fijn (4) en zeef (3), verdun met de bouillon of melk tot de gewenste consistentie.
 




Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 48 kcal / 203kJ
Eiwitten: 1.2 g
Totaal vet: 2 g
...Verzadigde vetten: 1.2 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.3 g
Cholesterol: 3 mg
Koolhydraten: 6.4 g
...Waarvan suikers: 2.2 g
Vezels: 1.74- g