- 600 gr wortelen (vers of vriesvers)
- 150 gr ui
- 5 dl groentenbouillon
- klontje boter
- tijm, laurier
- peper en zout
- snuifje gemalen muskaatnoot
Component - Aardappelrecepten
Aardappel-wortelpuree



Bereidingstijd: 25min
Uitvoering: Eenvoudig
Uitvoering: Eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding
- Schil de wortelen en snij in blokjes.
- Bereid de basispuree.
- (Ontdooi de vriesverse wortelen in de ijskast, verwijder het dooivocht
- Pel de ui en snij in kleine blokjes.
- Los bouillonpasta op in 0,5 l warm water.
Bereiding
- Voeg de wortelen toe en stoof verder aan gedurende +/- 5 min.
- Fruit de uiblokjes aan in hete boter tot ze glazig zijn.
- Giet er de bouillon overheen, voeg tijm en laurier toe, kruid met peper, zout en muskaatnoot.
- Breng aan de kook en laat op en zacht doorkoken tot de wortelen gaar zijn.
- Verwijder tijm en laurier en plet met een stamper tot een grove consistentie.
Afwerking
- Voeg de geplette wortelen en de warme basisaardappelpuree samen en meng tot een homogene smeuïge massa.
Consistentie- en viscositeitniveaus

Bereidingsniveau 6
- Zorg dat de wortelen zeer goed gaargekookt zijn.
Bereidingsniveau 5
- Verdun de puree iets door te bevochtigen met groentenbouillon of melk.
Bereidingsniveau 4
- Mix heel fijn (4) en zeef (3), verdun met de bouillon of melk tot de gewenste consistentie.
Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept
Energie: 48 kcal / 203kJ
Eiwitten: 1.2 g
Totaal vet: 2 g
...Verzadigde vetten: 1.2 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.3 g
Cholesterol: 3 mg
Koolhydraten: 6.4 g
...Waarvan suikers: 2.2 g
Vezels: 1.74- g