Voor bereidingen

Hak zoveel mogelijk alle ingrediënten van het gerecht zoals vis, vlees, groenten, aardappelen, pasta apart fijn en breng elke gemalen component afzonderlijk op smaak zoals aangegeven in de 10 geboden.

   

 1. Werk het gerecht af met aromatische groene bladkruiden die vers geplet zijn in een mortier.Dit geeft zeer fijne aroma’s en prikkelt de keel niet, wat het slikken kan bevorderen.
 2.  

 3. Vleessaus of bouillons van vis en gevogelte die je bekomt bij het garen, maken de voeding homogeen en geven een extra touch aan je gerecht.
 4.  

 5. Voeg een kruidenmarinade, type pesto net voor het opdienen van de maaltijd aan het gerecht toe.
 6.  

 7. Maak de groenten beetgaar in de steamer of in de snelkookpot. Dit leidt tot minder smaak- en vitamineverlies.
 8.  

 9. Gebruik bindmiddelen om het gerecht te binden op basis van niet-gemodificieerd zetmeel of kant en klare bindmiddelen. Dit vermijdt obstipatie en bevordert de darmflora.
 10.  

 11. Voeg op het einde van het malen en net voor het opdienen één soeplepel "extravierge" olijfolie, of zuivere zonnebloem- of lijnzaadolie aan de warme of koude gemalen massa toe en roer voorzichtig om tot een mooie homogene massa. Dit komt de smaak, het mondgevoel en het slikgevoel ten goede.
 12.  

 13. Serveer gemalen gerechten onmiddellijk na het pletten, dan behoud je de frisse aroma’s van kruiden en specerijen.
 14.  

 15. Bewaar gemalen gerechten niet langer dan 48 uur, gemalen producten zijn immers minder lang houdbaar.
 16.  

 17. Gebruik fijn gemalen specerijen. Grof gemalen kruiden veroorzaken soms een kriebelhoest en verhogen het verslikeffect. Kruid het gerecht af met aromatische groene bladkruiden die vers gesneden zijn of fijngemalen zijn in een mortier. Dit geeft zeer fijne aroma's en kietelt niet in de keel.