Mosterd

Gebruikte delen:
Zaden.

Eigenschappen:
Een zweet- en urinedrijvend, braakopwekkend kruid, dat jeuk tegengaat en plaatselijk rood maakt.

Terwijl we er tegenwoordig misschien naar neigen mosterdvoetbaden en –pleisters af te doen als een oude variétégrap, mag niet vergeten worden dat dit eigengemaakte volksmiddeltje wel degelijk effectief de bloedsomloop en het spijsverteringsstelsel kan stimuleren.
De zaden van de witte mosterdplant zijn groter dan die van de zwarte mosterdplant en hebben veelal een milder aroma. Beide soorten worden nochtans op nagenoeg identieke manier gebruikt: uitwendig vormen ze een rood makend middel dat bloed naar de oppervlakte trek en ze zijn zodoende nuttig bij het verwarmen van koude gewrichten (zoals bij osteoartritis). Als digestivum is mosterd ideaal bij vlees dat moeilijk te verteren is. De specerij kan ook nuttig zijn voor het bevorderen van de perifere bloedstroom in geval van een slechte doorbloeding of winterhanden en –voeten.
Mosterdvoetbaden zijn een traditionele remedie tegen verkoudheid: doordat ze de bloedstroom naar de voeten stimuleren, helpen ze de algehele lichaamstemperatuur te verlagen door de hitte te verspreiden. Doe een eetlepel mosterdpoeder of –zaad, bij voorkeur in neteldoek, in een teil met heet water en laat daarin 5-10 minuten de voeten weken.
Zowel zwarte als witte mosterdzaadjes worden vermalen voor pickles en sauzen. In de vorm van een hete olie-infusie (vaak gecombineerd met chili) geven ze een uitstekend verwarmend smeerseltje voor stijve spieren, pijn en pijntjes.

Waarschuwing:
Mosterd kan de huid irriteren en langdurig gebruik van omslagen kan brandblaren veroorzaken.