Workshop Middelburg
MIDDELBURG - Hij was de beste chefkok (grootkeuken) van Vlaanderen 1986. Maar toen in 2009 Parkinson bij hem werd ge constateerd, moest Yves Meersman het rustiger aan gaan doen. Als kok en kookadviseur vond hij dat het wel altijd over medicatie ging, maar nooit over voeding. .Jk heb de vraag wel gesteld: welke invloed heeft voeding op het ziektebeeld? Maar de specialisten wisten het antwoord vaak niet. De dietiste is gespecialiseerd in voeding maar niet in de ziekte, omgekeerd is het bij de specialist neuroloog."
Daarom heeft hij zelf een concept ontworpen, nl. Parkiskookatelier, koken in funtie voor mensen met Parkinson, Eveneens wordt de slik- en kauwproblematiek in de kijker gezet, dit in samenwerking met de Vlaamse Parkinsonliga en diverse universitaire instellingen, Leuven, Gent
en Brugge.
Gisteren gaf hij een workshop tijdens het Parkinsoncafe Zeeland in Middelburg. .Jk wil patienten advies geven over voeding: hoe breng je iets op smaak. En ik wil de voedingsindustrie wakker schudden. En de medische wereld mobiliseren."
Meersman was eerlijk over wat hij te bieden heeft. "We gaan de dietist niet vervangen, En ik ga u ook niet het gerecht geven dat u gaat genezen." Maar .tips om het eten beter, smaakvoller en gemak kelijker te maken, had hij wel. Parkinson is niet aIleen die ziekte waarbij je hand en gaan trillen.
Een ander symptoom is dat je moeilijker kunt slikken. En je sneller gaat verslikken. Dat kan tot allerlei complicaties leiden, maar het vermindert ook de zin
om te eten. Terwijl je voedsel wel nodig hebt voor de energie en om actief te blijven.
"De eetlust kun je ook opwekken", vertelde Meersman. Met geuren bijvoorbeeld. "Zoals vanille, rozemarijn, citrus, gember."
De conclusie? "U mag alles eten, als het maar in beperkte mate is, en gevarieerd. En vers is niet altijd beter. Vriesvers is soms beter en lekkerder."
Deel dit bericht via: