Component - Aardappelrecepten

Aardappel-preipuree

Aardappel-preipuree
Bereidingstijd: 25min
Uitvoering: Eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gr basis aardappelpuree
  • 600 gr vers wit van prei of vriesverse stukjes prei
  • klontje boter
  • peper en zout
  • muskaatnoot
  • 0.5 l groentenbouillon
  • 50 gr groene pesto
  • 100 gr fijn geraspte Parmezaanse kaas of Emmentaler

Voorbereiding

  • Bereid de basisaardappelpuree

 

 



Bereiding

  • Was de prei en snij in kleine stukken.(Ontdooi de vriesverse prei in de ijskast, verwijder het dooivocht).
  • Stoof de gesneden prei aan in verhitte boter.
  • Voeg bouillon toe en laat langzaam garen.
  • Giet de prei door een zeef(bewaar een deel van het kookvocht).
  • Plet de gaargekookte prei met een stamper of roerzeef tot een grove structuur.
  • Meng de aardappelpuree en geplette prei onder elkaar tot een homogene smeuïge massa.
  • Breng op smaak met peper en zout en muskaatnoot.


Afwerking

  • Voeg net voor het opdienen een klontje boter toe en roer goed dooreen.
  • Breng definitief op smaak met groene pesto en fijn geraspte Parmezaanse of Emmentaler kaas.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Zorg dat de groenten zeer gaar gekookt zijn.


Bereidingsniveau 5

  • Bevochtig  de  puree  met groentebouillon melk.


Bereidingsniveau 4

  • Mix heel fijn (4) en zeef (3), verdun met de bouillon of melk tot gewenste consistentie.





Smaaktip(s)
  • Pas de bereiding en afwerking van de basis- en preipuree aan in functie van het opgelegd dieet (onder- of overvoeding).
  • Gebruik bij vermageringsdieet afgeroomde melk en geen boter (lightpuree) en stoof de prei niet aan in boter, maak ze bijvoorbeeld gaar in de microgolfoven.
  • Gebruik bij verdikkingsdieet volle melk en een klontje boter (gewone puree).


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 115 kcal / 481 kJ
Eiwitten: 4.9 g
Totaal vet: 6.3 g
...Verzadigde vetten: 3.1 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
Cholesterol: 10 mg
Koolhydraten: 9.7 g
...Waarvan suikers: 4.0 g
Vezels: 2.0 g