Component - Aardappelrecepten

Aardappel - knolselderpuree

Aardappel - knolselderpuree
Bereidingstijd: 30min
Uitvoering: Eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gr basis aardappelpuree
  • 600 gr verse knolselder of vriesverse knolselderblokjes
  • 100 gr kruidenkaas type Boursin klontje kruidenboter
  • snuifje gemalen muskaatnoot peper en zout

Voorbereiding

  • Schil de knolselder en snij in blokjes.
  • (Ontdooi de vriesverse knolselderblokjes in de koelkast, verwijder het vriesvocht).


Bereiding

• Bereid de basisaardappelpuree zoals reeds eerder beschreven.

• Kook de knolselder gaar, laat uitlekken in een vergiet, bewaar een deel vocht voor het aanpassen van kauw- en slikniveau.

• Plet de knolselderblokjes met een stamper of draai door een roerzeef.

• Meng de warme basisaardappelpuree en de knolselderpuree, samen met de kruidenkaas, goed onder elkaar tot een homogene smeuïge massa. Voeg eventueel wat melk of kookvocht toe.

• Breng op smaak met peper en zout en muskaatnoot.

 


Afwerking

  • Voeg net voor het opdienen een klontje kruidenboter toe en roer goed om.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • zorg dat de groenten zeer gaar gekookt zijn.


Bereidingsniveau 5

  • bevochtig  de  puree  met groentenbouillon melk.


Bereidingsniveau 4

 
  • mix heel fijn (4) en zeef (3), verdun met de bouillon of  melk tot gewenste consistentie.




Smaaktip(s)

 

•  Pas de bereiding en afwerking van de basis- en knolselderpuree aan in functie van het opgelegd dieet (onder- of overvoeding).

• Gebruik bij vermageringsdieet afgeroomde melk en geen boter (lightpuree)

• Gebruik bij verdikkingsdieet volle melk en een klontje boter (gewone puree).

• Het verschil in energiewaarde (puree gewoon en light) zie je op de volgende bladzijde.

 


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 85 kcal / 354 kJ
Eiwitten: 2.5 g
Totaal vet: 4.6 g
...Verzadigde vetten: 1.6 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.3 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.1 g
Cholesterol: 4 mg
Koolhydraten: 8.3 g
Vezels: 2.9 g