Raadgevingen

 

Slikniveau gerechten, ook voor NIET parkinsonpatiënten

 

Niet enkel parkinsonpatiënten kunnen moeilijkheden ondervinden bij het eten, kauwen en slikken. Ook NIET- parkinsonpatiënten kunnen door ziekten en ingrepen gehinderd worden bij het kauwen en slikken tijdens het eten.

 

Daarom heeft het Parkiskookatelier een apart hoofdstuk ontworpen: "SLIKNIVEAURECEPTEN"

 

Hier vind je speciaal ontwikkelde recepten in functie van de soorten slik niveau , step by step bereidingen met vele tips en trucks.

Alle gerechten vindt  u eerst in de gewone vorm, dit is zonder aanpassing per slikniveau. Pas daarna volgen de mogelijke aanpassingen.

Zo zijn alle gerechten perfect bruikbare in de gewone doordeweekse keuken. Het is ook mogelijk de maaltijd te bereiden en bijvoorbeeld één portie klaar te maken voor slikniveau.

 

Smakelijk!

 

 

Gerechten in functie van patiënten met een slik- en eetproblematiek

Het verloop van het 'Eten als werkwoord'

Om je goed te voelen en te overleven  heb je energie nodig die je uit voeding haalt.
Om deze energetische stoffen zoals vitamines en mineralen uit de voeding te halen, moet je kauwen
Om te kauwen moet je eten.
En om te eten moet je slikken
Dan pas kunnen de energetische bestanddelen die in de voeding zitten vrijkomen. Vervolgens worden ze door het bloed opgenomen en langs de meterslange bloedvaten getransporteerd naar de hersenen en tal van andere lichaamsdelen die energie nodig hebben om goed te functioneren.

Een deel van de energetische waarde gaat bij de bereiding verloren. Hoe meer het voedsel bereid is (bijvoorbeeld bakken, braden, stoven), hoe minder energetische waarde er bij het eten overblijft.
Als het voedsel na het garen nogmaals geplet moet worden omdat je problemen met slikken hebt, dan leidt dit tot een muffe smaak en gistende geuren die de eetlust afremmen.
Gevolg is dat de  patiënt met slikproblemen (veel) minder gaat eten en te weinig energie via zijn voeding binnenhaalt.
 


Visie 'Een waardige maaltijd voor patiënten met slikproblematiek': respect en passie

 


 
Het eetmoment is het belangrijkste moment van de dag voor alle patiënten, al dan niet met slik-  of eetproblemen

Eten is meer dan de inname van voedsel alleen.
Het eetmoment heeft tevens een hoge sociale waarde, ook voor parkinsonpatiënten met slikproblemen.
Het is dan ook van groot belang om de voeding voor alle patiënten met slikproblemen .met continue zorg en het nodige respect te bereiden.

Om hierbij te helpen heeft het Parki’s Kookatelier team 10 geboden rond eet- en slikadvies opgesteld, die je als rode draad binnen je creatieve gerechten en bereidingen kan toepassen. Want ook voor een parkinsonpatiënt kan – en moet – eten lekker en gezellig zijn!

Het PARKISKOOKATELIER TEAM

 

 

  

De 10 geboden: advies voor patiënten met verhoogde slikproblematiek bij het eten en drinken

  1. Neem plaats aan tafel met een goed recht opzittende houding, met rug- en voetensteun.
  2. Neem kleine happen en kleine slokken.
  3. Laat, zowel voor als tijdens het slikken, je kin op je borst rusten.
  4. Vermijd rietjes.
  5. Slik, tussen de happen door, regelmatig een extra keer je speeksel in.
  6. Blijf na de maaltijd nog even rechtop zitten.
  7. Zorg ervoor dat je mond goed geledigd is voor je de tafel verlaat.
  8. Een goede mondhygiëne bevordert de gevoeligheid en smaak in de mond.
  9. Eet geen pikante gerechten.
  10. Leer ruiken aan het gerecht voor je de eerste hap in de mond steekt. Dit bevordert de eetlust.