Voeding en medicatie

Een specifiek dieet bij de ziekte van Parkinson bestaat niet. In principe kan en mag alles gegeten worden. Toch worden omwille van de gekende problemen bij de aandoening (o.m. kauw- en slikproblemen) heel wat eisen gesteld aan de voeding bij parkinsonpatiënten. Deze variëren van patiënt tot patiënt. Zo komt het vaak voor dat de ene patiënt een abnormaal gewichtsverlies vertoont, te mager wordt en dat zich een “verdikkingsdieet” opdringt. Maar anderzijds zijn er andere patiënten die zwaarlijvig worden en voor wie een “vermageringsdieet” moet worden voorgeschreven.

Een specifiek probleem bij parkinsonpatiënten is de wisselwerking tussen voeding (de erin aanwezige eiwitten) en de medicatie (levodopa). Parkinsonpatiënten voelen zich vaak minder goed na het nuttigen van een eiwitrijke maaltijd. Hieronder volgt een korte verklaring over dit probleem en hoe we de off-momenten kunnen vermijden of afzwakken.

(Een volle maag, obstipatie of het eten van eiwitten) 

 

Waarom eiwitrijke voedingsmiddelen beperken bij het gebruik van levodopa?

De eiwitten in de voeding, zoals eiwit uit melkproducten, vlees en eieren worden via hetzelfde transportsysteem als levodopa opgenomen. Eiwitten kunnen een competitie aangaan met de levodopa, zowel in de dunne darm als in de hersenen. Wanneer levodopa en eiwitten op hetzelfde ogenblik worden ingenomen, wordt de opname van levodopa zowel in de dunne darm als in de hersenen vertraagd of zelfs belemmerd.

 

Tips om de eiwitinname over de dag te spreiden.

Neem per broodmaaltijd maximaal één boterham met hartig beleg.

Drink bij de hoofdmaaltijden eiwitarme dranken zoals bouillon, water, vruchtensap, koffie of thee.

 

Vermijd zuivelproducten zoveel mogelijk tijdens de hoofdmaaltijd, schakel die bij voorkeur in bij de drie tussenmaaltijden (tienuurtje, vieruurtje, avondsnack).

 

 

Enkele aandachtspunten

 

Neem altijd levodopa een half uur voor de maaltijd in, bij voorkeur op een lege maag.

Neem levodopa in met water (eventueel met fruit- of groentesap) of samen met een waterrijke groente of fruitsoort (bv. appelmoes).

Vermijd de inname van levodopa samen met melk of melkproducten.

 

Bij vele parkinsonpatiënten wordt de werking van levodopa beïnvloed door de inname van eiwitten. Door de inname van eiwitten te beperken en de eiwitten beter over de dag te spreiden kan de werking van levodopa bevorderd worden.

De gevolgen van de beperking en de verdeling van de eiwitten over de dag kunnen verschillen van persoon tot persoon. Reeds na enkele dagen of weken zal je weten of je er baat bij hebt, en dat je medicatie beter werkt.

Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melkproducten, vleeswaren, peulvruchten, in mindere mate in brood, aardappelen, groenten en fruit.

De normale eiwitbehoefte van een volwassene bedraagt 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Bij een parkinsonpatiënt is het raadzaam de inname van eiwitten te verdelen over de ganse dag en inname  zoveel mogelijk te vermijden in combinatie van medicatie. Daarom is het raadzaam de medicatie 30 minuten voor aanvang van de maaltijd in te nemen.Een specifiek dieet bij de ziekte van Parkinson bestaat niet. In principe kan en mag alles gegeten worden. Toch worden omwille van de gekende problemen bij de aandoening (o.m. kauw- en slikproblemen) heel wat eisen gesteld aan de voeding bij parkinsonpatiënten. Deze variëren van patiënt tot patiënt. Zo komt het vaak voor dat de ene patiënt een abnormaal gewichtsverlies vertoont, te mager wordt en dat zich een “verdikkingsdieet” opdringt. Maar anderzijds zijn er andere patiënten die zwaarlijvig worden en voor wie een “vermageringsdieet” moet worden voorgeschreven.

Een specifiek probleem bij parkinsonpatiënten is de wisselwerking tussen voeding (de erin aanwezige eiwitten) en de medicatie (levodopa). Parkinsonpatiënten voelen zich vaak minder goed na het nuttigen van een eiwitrijke maaltijd. Hieronder volgt een korte verklaring over dit probleem en hoe we de off-momenten kunnen vermijden of afzwakken.

(Een volle maag, obstipatie of het eten van eiwitten)