Advies bij gewichtsverlies

Een wijziging van het lichaamsgewicht is het gevolg van een gewijzigde energiebalans. Wanneer minder energie wordt ingenomen dan nodig voor het verbruik zal de lichaamsreserve aangesproken worden en daalt het lichaamsgewicht. Het tegenovergestelde kan zich ook voor doen, wie meer energie inneemt dan nodig zal verdikken. 

De energiebalans wordt bepaald door de energie-inname (dat wat je eet) en door het energieverbruik (vooral fysieke inspanningen). Om gewichtsverlies te voorkomen of te beperken moeten meer energierijke voedingsmiddelen worden gebruikt. 

Vetten en oliën zijn de beste energieleveranciers (9 kcal per gram). Gebruik dus volle yoghurt, kaas of melk in plaats van vetarme soorten, besprenkel slaatjes met wat olijfolie, smeer de boterham met gewone margarine of boter in plaats van een lightversie.

 

Hoe lichaamsgewicht bijwinnen?

 

Eet regelmatig en gebruik zes maaltijden per dag: naast de drie hoofdmaaltijden ook drie tussenmaaltijden.

Gebruik als tussenmaaltijd zowel zoete als hartige versnaperingen. Zoete versnaperingen zoals koekjes, een reep chocolade, peperkoek, maar ook fruit of een glas vruchtensap. Hartige versnapering zoals blokjes vette kaas, pinda’s, chips, toastjes met paté, vlees-, krab-, kipsalade. 

Kies voor vetrijke producten zoals volle melk, volle yoghurt, volle kwark, volvette kaas, vetrijke vleeswaren, vette vis.

Neem het nagerecht een half uur na de warme maaltijd.

Drink geen soep juist voor de maaltijd, dit vermindert de eetlust.

Eet gevarieerd qua smaak en consistentie: verandering van spijs doet eten. Vervang eens rood vlees door kip, vis, ei of vegetarische vleesvervangers. Gekookte aardappelen kan je vervangen door frietjes, gebakken aardappelen, rijst, macaroni of spaghetti.

Wissel eens af in broodsoorten: krentenbrood,  suikerbrood, koffiekoek.