Reuk- en smaakverlies bij ZVP

Wat velen  niet weten is dat  de ziekte van Parkinson  mogelijk gepaard gaat met een afname van het reuk- en smaakvermogen.

Soms is dit een eerste teken van Parkinson, nog voor de bewegingsstoornissen optreden.

 

Wat zijn de gevolgen van geurverlies bij het eten.

       

  • Als de reukzintuigen wegvallen, valt ook de smaakzin weg.
  • Als de smaakzin afneemt vermindert de eetlust.
  • Als de eetlust afneemt neemt het gevaar voor ondervoeding  toe.

 

“ Het neusje van de zalm “     

 

Is de neus verstopt, dan smaakt eten nergens naar en neemt de eetlust tijdelijk af tot de neus ontstopt is, maar wat als het reuk-zintuigelijk systeem chronisch vermindert?

“Waarom is er een smaakvermindering bij geurverlies of geurafname?”

De geurstofmoleculen van ons voedsel komen niet enkel vrij bij het bereiden van het voedsel, maar ook  bij het kauwen en walsen.

 

Hoe werkt het reukorgaan

Het reukzintuig bevindt zich boven in de neus.

 

 

 

 

Het reukepitheel is het weefsel dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van reukstoffen. Het bedekt slechts een klein deel (5 cm2) van de binnenkant van de neus. Het reukepitheel wordt door de zogenaamde filia olfactoria verbonden met de bulbus olfactorius. Via de reukkernen wordt verbinding gemaakt met de reukcentra van de grote hersenen (temporale cortex), waar de reukperceptie plaatsvindt en het limbische systeem, die de geur koppelt aan een emotionele beleving. Het reukepitheel bestaat uit zenuwcellen (neuro-epitheliale cellen), steuncellen en slijmproducerende cellen. De zenuwcellen hebben een uitloper met meerdere haarvormige uitsteeksels, de cilia.

 

Deze cilia steken uit in de slijmlaag, die door de slijmproducerende cellen wordt geproduceerd. In de lucht zwevende geurstoffen kunnen de reukcilia alleen stimuleren als ze zijn opgelost in de slijmlaag en zijn gebonden aan speciale eiwitten, de zogenaamde Olfactory Binding Proteins (OBP’s).

 

De in de lucht circulerende reukstoffen komen door inademen in contact met het reukepitheel. Door uitademen komen geurstoffen uit voedsel en drank vanuit de mondholte via de neuskeelholte bij het reukorgaan.

Vrijwel alle geurstoffen, vooral in hogere concentratie, geven naast prikkeling van het reukzintuig ook prikkeling van de zogenaamde somatosensorische receptoren. Dit zijn vrije zenuwuiteinden van vooral de vijfde hersenzenuw die waarnemingen van prikkeling, zoals warm, koud, irriterend, scherp, in de luchtwegen registreren.

 

Het is niet mogelijk om op deze voorlichtingspagina alle details van het reuk en reukstoornissen te beschrijven (zie ook de tekst op de introductiepagina).

 

Het kan zijn dat u ondanks de uitleg van uw KNO-arts nog vragen heeft of dat u meer informatie wilt. Aarzel dan niet contact op te nemen met uw KNO-arts en om nadere uitleg te vragen. Aan dat verzoek zal graag worden voldaan.

Bron vermelding: Springer Link 

 

Culinair Advies 

 

Maar, zelf  bij deze geurafnameproblematiek zijn er aromatische ‘kooktips en tricks’ die de geurprikkels kunnen stimuleren en de eetlust opwekken.

 

Smaak en geur spelen eveneens een belangrijke rol bij het bereiden van gerechten als eten en kauwen moeilijk is, of wordt.