Wereldkeuken

Zuiders visstoofpotje

Zuiders visstoofpotje

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gr quinoa
  • 1 kg voorgesneden soepgroenten-mix 1 venkel
  • 8 soeplepels olijfolie
  • 1 glas droge witte keukenwijn
  • 1 kg visfiletmix, (victoriabaars, zalmfilet, kabeljauw, …)
  • 1 l vissoep (vers of kant-en-klaar uit blik)
  • peper en zout 2 teentjes look
  • saffraanpoeder of -draadjes
  • 250 gr tomatenpassata (lopende tomatencoulis)
  • 200 gr steurgarnalen of 6-tal gepelde scampi’s
  • 100 ml room
  • 80 gr gemalen gruyère kaas 
  • instantbinder (facultatief)

Voorbereiding

  • Kook de quinoa gaar in ruim kokend water (met bouillonblokje).
  • Giet af in een zeef en houd de quinoa warm.
  • Snij de venkel in reepjes en snipper de look.
  • Spoel de voorgesneden groenten (prei, selder, wortelen)
  • Snij de visfiletmix in stukken van ongeveer 3 op 3 cm
  • Ontdooi de steurgarnalen of scampi’s en ontdoe ze van de pel.


Bereiding

  • Fruit de soepgroentenmix aan in de helft van de olijfolie tot ze glazig zijn.
  • Laat op een zacht vuurtje verder stoven tot ze gaar zijn.
  • Stoof afzonderlijk de venkelreepjes aan in de rest van de olijfolie gedurende 5-7 minuten
  • Voeg de soepgroentenmix en venkel samen en stoof verder tot de groenten gaar zijn.
  • Bevochtig de groenten met de witte wijn en laat inkoken op een zacht vuur.
  • Leg hierop de blokjes vismix en overgiet het geheel met de (kant-en-klare) vissoep.
  • Voeg de looksnippers en de helft van de saffraan toe en breng aan de kook.
  • Laat, onder gesloten deksel, zacht doorkoken tot de vis gaar is (10 min).
  • Voeg de tomatenpassata toe, roer voorzicht om tot het kookpunt.
  • Breng op smaak met peper en zout en saffraanpoeder naar eigen wens.
  • Voeg op het allerlaatst de steurgarnalen bij de warme vissoep.


Afwerking

 

Variatietip

  • Verfijn de smaak door net voor het serveren door 1 koffielepel Provençaalse smaakbooster toe te voegen.
  • Vervang de quinoa eventueel door pasta (penne) of (volkoren) rijst.
 


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

Snij, plet, maal, mix of zeef de groenten en vis afzonderlijk.

 

  • Zorg  dat  de  groenten  door  en door gaar zijn en voeg de vis in grove brokken toe.


Bereidingsniveau 5

  • Plet de groenten en de vis.


Bereidingsniveau 4

  • Niveau 4: Mix de groenten samen met de vissoep, tot de gewenste consistentie.
  • Bind de soep indien nodig bij kauw- en slik- problemen. Haal hiervoor alle groenten en vis  uit  de  soep  met  een  schuimspaan  en bind de vloeistof tot gewenste dikte. Voeg nadien  opnieuw  alle  bestanddelen  toe  en houd de soep warm.
  • Niveau 3: Mix en zeef de groenten met de vissoep, mix en zeef de vis samen met vissoep  naar  gewenste  consistentie.  Indien binding nodig is, zie werkwijze niveau 4.

 





Serveertip(s)

Leg  op  de  bodem  van  een  diepbord  een bedje van gegaarde quinoa.

Schep met behulp van een schuimspaan vis en groenten uit de soep en leg deze op de quinoa.

  • Overgiet het geheel voorzichtig met de vissoep en werk af met enkele streepjes room en gemalen kaas.

 

Serveertip  bij kauw- en slikniveau 3 en 4

  • Leg een bedje van quinoa in het diep bord en maak er een nestje van.
  • Schep met behulp van een ijsschepper in het nestje een bolletje gemixte vis.
  • Overgiet met de warme vissoep.
 


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 91 kcal/379 kJ
Eiwitten: 8 g
Totaal vet: 4.1 g
...Verzadigde vetten: 1.2 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.3 g
Cholesterol: 20 mg
Koolhydraten: 5 g
...Waarvan suikers: 1.2 g
Vezels: 1 g