Wereldkeuken

Balinees stoofpotje

Balinees stoofpotje

Ingrediënten voor 4 personen

Gestoofde pompoen en ei 

240 gr bruine zilvervliesrijst 

  • 400 gr pompoen
  • 400 gr varkensgehakt
  • 4 eiere
  • 2 soeplepels sojasaus
  • 1 soeplepel honing of agavesiroop
  • 1 dl olijfolie
  • 4 teentjes look
  • Een duimgroot stuk verse gember.

Komkommersoep

  • 2 grote komkommers
  • 1 l verse kippen- of groentenbouillon 
  • 2 uien
  • peper en zout
  • verse koriandeer of peterselie

Voorbereiding

  • Schil en verwijder het zaad van de komkommers en de pompoen, snij de komkommer grof en de pompoen in hapklare blokjes. Reinig de ui en snij grof.
  • Schil de gember en snij in grove stukken.
  • Mix de look en de gember in de olijfolie, deze pasta wordt de basis om in te stoven.
  • Kook de rijst gaar en laat uitlekken.


Bereiding

 

Bereiding komkommersoep

  • Fruit de ui in een middelgrote ketel aan in twee soeplepels van de look-/gemberolie.
  • Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook.
  • Voeg de komkommer toe aan de kokende massa en mix onmiddellijk.
  • Breng op smaak met peper en zout.

 

Bereiding garnituur pompoen en ei

  • Kook de eieren zacht.
  • Fruit in een pan de pompoenblokjes en het gehakt aan in twee soeplepels van de look-/gemberolie.
  • Voeg de honing toe en laat lichtjes karameliseren.
  • Voeg de sojasaus toe en stoof gaar.

 



Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Kook de eieren niet maar meng ze onder het pompoenmengsel tijdens het stoven tot de consistentie van een roerei. Laat de gekookte rijst nog even meekoken met de komkommersoep.
 


Bereidingsniveau 5

  •  Prak de garnituur.


Bereidingsniveau 4

  • Mix de soep en de garnituur afzonderlijk.

Niveau 3:

  • Mix en zeef de soep en garnituur afzonderlijk.




Serveertip(s)

  • Wil je graag ander vlees hierbij, gebruik dan kip- of rundsgehakt en bak het samen met de pompoen. Je kan het vlees ook perfect weglaten en een eitje meer gebruiken.
  • Serveer de rijst met de pompoenmengeling en een gekookt eitje samen in een kopje warme komkommersoep, werk de soep af met peterselie of koriander.
  • Serveer de soep en de pompoen apart, je kan de koriander of peterselie mixen met een scheutje olie om het gerecht af te werken.

 

 



Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 83 kcal/346 kJ
Eiwitten: 4 g
Totaal vet: 4.6 g
...Verzadigde vetten: 1.5 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 1.5 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.6 g
Cholesterol: 32 mg
Koolhydraten: 6.2 g
...Waarvan suikers: 1.2 g
Vezels: 0.7 g