Kleine gerechten

Brandade van makreel/zalm

Brandade van makreel/zalm

Ingrediënten voor 4 personen

Brandade van gerookte makreel en zalm

  • 800 gr zacht kokende aardappelen 
  • 2 blokjes visbouillon
  • 1 blaadje laurier 
  • 2 takjes verse tijm 
  • peper en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gr Noors zalmhaasje 
  • 300 gr gerookte makreelfilet 
  • 1 citroen of limoen
  • 1 ei
  • 1 koffielepel mosterd
  • 2 soeplepels witte wijnazijn 
  • 6 soeplepels koolzaadolie
  • 8 soeplepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 komkommer

 

Voorbereiding

  • Schil de komkommer en snij in kleine blokjes.
  • Schil de aardappelen en snij in kleine stukken.
  • Pel de ui en snij in kleine blokjes, snipper de bieslook fijn.
  • Snij de gerookte makreelfilet in grove stukken, controleer op aanwezigheid van graten.


Bereiding

 

Bereiding aardappel en vis

  • Breng de gepaste hoeveelheid water voor het koken van de aardappelen in een kookpot, breng aan de kook, voeg de bouillonblokje toe.
  • Kook hierin de aardappelen gaar, samen met tijm, laurier, geperste lookteentjes en zout.
  • Haal met een schuimspaan de aardappelen uit de kookpot en pocheer in hetzelfde kookvocht het zalmhaasje.
  • Prak in een kom de gepocheerde vis en de aardappelen, samen met de gerookte makreelfilet. 
  • Controleer nauwlettend op de aanwezigheid van graten.
  • Meng alles goed onder elkaar en breng op smaak met peper, zout, citroensap en Scandinavische smaakbooster.

Bereiding mayonaise en dressing

  • Breng het ei, 1 koffielepel mosterd, 2 soeplepels witte wijnazijn, peper, zout, 6 soeplepels koolzaadolie en 8 soeplepels olijfolie in een hoge beker en mix met een staafmixer tot vaste mayonaise.

Bereiding tuinkersdressing

  • Mix 3/4 de tuinkers fijn samen met enkele soeplepels kookvocht van de vis, met een staafmixer. Meng de tuinkers met de helft van de mayonaise tot een licht lopend sausje.

 



Afwerking

  • Meng de andere helft van de mayonaise bij de aardappel-vis- bereiding en besprenkel met enkele druppels limoensap.
  • Verdeel de brandade van vis en aardappelen over de borden en garneer met wat tuinkers.
  • Dien dit samen op met een slaatje van komkommer, overgoten met de tuinkersdressing.
 


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Snij, indien nog nodig, de grove stukken klein. Mix de komkommer samen met de tuinkers bij de dressing.


Bereidingsniveau 5

  • Maal of prak de vis fijn en bevochtig met het kookvocht van de vis.


Bereidingsniveau 4

  • Mix (en zeef) de brandade fijn, bevochtig met viskookvocht tot de gewenste consistentie.




Smaaktip(s)
  • Gebruik  eventueel bijkomend de Provençaalse smaakbooster of een groene (kant- en-klaar) tapenade.
 


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 162 kcal / 676 kJ
Eiwitten: 6.3 g
Totaal vet: 12.1 g
...Verzadigde vetten: 2.4 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 7 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 2.4 g
Cholesterol: 23 mg
Koolhydraten: 7 g
...Waarvan suikers: 0.9 g
Vezels: 1.5 g