Component - Visrecepten

Gestoomde vis

Gestoomde vis

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 porties vis van 200 gr (visfilet of haasje, vis van de dag)
  • 800 ml visbouillon
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 glas witte wijn (facultatief)
  • 1 citroen (of limoen)
  • peper en zout
  • 2 soeplepels olijfolie
  •  1 ui

Voorbereiding

  • Rasp een deel van de citroen.
  • Schil en snij de ui in blokjes.
  • Verwijder de eventueel nog aanwezige graatjes.
  • Besprenkel de vis met enkele druppels olijfolie en kruid met zout en gemalen peper.
  • Strooi de geraspte citroenschil op de vis.


Bereiding

Stomen van de vis

  • Fruit de uiblokjes glazig aan in verhitte olijfolie.
  • Voeg tijm en laurier toe.
  • Blus met witte wijn en laat gedeeltelijk inkoken.
  • Bevochtig met de kant-en-klare visbouillon en breng opnieuw aan de kook.
  • Stoom of pocheer de vis, (stomen: in een mandje boven het kookvocht garen, pocheren: zacht koken in kookvocht tegen het kookpunt).
  • Gaartijd: 10 – 15 minuten, stomen duurt iets langer dan pocheren.
  • Haal de vis voorzichtig uit het kookvocht (schuimspaan), leg op een licht ingevette ovenschaal, dek de vis af (deksel of huishoudfolie) en houd warm in een oven van zowat 80 °C.
 


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 6

  • Prak, plet, maal of mix de vis en de gekozen garnituur afzonderlijk  tot  gewenst  niveau en vereiste consistentie.
  • Gebruik  het  kookvocht  voor  het  bevochtigen bij niveau 5, 4 en 3.




Serveertip(s)

 

  • Giet het kookvocht door een zeef en gebruik het als basis voor een vissaus.
  • Besprenkel net voor het opdienen met enkele druppels limoen- of citroensap en eventueel enkele druppels olijfolie.


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 47 kcal / 197 kJ
Eiwitten: 7.1 g
Totaal vet: 1.5 g
...Verzadigde vetten: 0.3 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.9 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.2 g
Cholesterol: 16 mg
Koolhydraten: 0.2 g
...Waarvan suikers: 0.1 g
Vezels: 0.2 g