Component - Sausrecepten

Fijne kruidensaus suprême

Fijne kruidensaus suprême

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de basis kruidensaus

  • 2 uien
  • 1 stuk prei (wit) 
  • 2 wortelen
  • 1 soeplepel margarine
  • 4 dl gevogeltebouillon 
  • peper en zout
  • witte instantbinder 
  • muskaatnoot

 

Voor de garnituur suprême

  • 100 gr gesnipperde ui
  • 200 gr wortel en preireepjes 
  • 200 gr Parijse champignons
  • 1 soeplepel gesnipperde kruidenmix  (peterselie, bieslook, kervel) vers of diepvries
  • 1 dl keukenroom
  • 50 gr boter
  • ½ citroen

 

* Wist je dat …

wanneer op het menu de term ‘suprême’ vermeld staat dit betekent dat ‘het beste stuk’ gebruikt wordt (bv. van gevogelte, suprême de volaille), ontdaan van het vel, en dat het gerecht afgewerkt wordt met ‘room’.

 

Voorbereiding

  • Snij de ui, wit van prei en de wortelen in fijne reepjes.


Bereiding

Bereiding basissaus

  • Fruit de uireepjes aan in de margarine tot ze glazig zijn.
  • Voeg de kant-en-klare gevogeltebouillon toe en breng aan de kook.
  • Kruid met vers gemalen peper, zout en muskaatnoot.
  • Bind de saus naar wens met de instantbinder en laat het geheel inkoken gedurende ongeveer 5 min op een zacht vuurtje.
  • Giet de saus door een zeef of mix even kort met een staaf- mixer tot een gladde structuur.

 

Bereiding garnituur suprême met fijne kruiden

  • Fruit de fijn gesneden groenten (ui, wortel, prei) aan in verhitte margarine en stoof zacht verder tot ze beetgaar zijn.
  • Kruid met gemalen peper en zout.
  • Voeg de warme kruidensaus toe en roer goed om.
  • Voeg de room toe en breng al roerend opnieuw aan de kook.
  • Laat het geheel ongeveer 2 min. doorkoken op een zacht vuurtje.
  • Voeg de fijn gesnipperde kruidenmix toe en zet van het vuur.


Consistentie- en viscositeitniveaus




Bereidingsniveau 5

  • Snij, plet, maal of mix de garnituur tot het gewenst slikniveau.
  • Gebruik de basis kruidensaus om te bevochtigen bij de niveaus 5, 4, 3.




Smaaktip(s)

 

  • Besprenkel net voor het serveren met enkele druppels citroensap.

 

Variatietip

  • Vervang de groenten door andere fijn gesneden en gestoofde groenten zoals venkel of witloof.
  • De fijne kruidensaus is de ideale basis saus om andere afgeleide sausen te bereiden zoals bijvoorbeeld suprême van geitenkaas.
 


Voedingswaarde per 100 gram berekent op basisrecept


Energie: 64kcal / 266 kJ
Eiwitten: 1.1 g
Totaal vet: 5.1 g
...Verzadigde vetten: 3 g
...Enkelvoudige onverzadigde vetten: 0.9 g
...Meervoudige onverzadigde vetten: 0.2 g
Cholesterol: 6 mg
Koolhydraten: 3.5 g
...Waarvan suikers: 3.2 g
Vezels: 1.9 g