Recensie Kookgids

 ALS ETEN MOEILIJKER WORDT 
Koken voor mensen met slikproblemen is niet vanzelfsprekend. Er is het kookboekje van Piet Huysentruyt, maar die man blijkt de mening toegedaan te zijn dat wij dagelijks oesters en kaviaar, overgoten met champagne, verorberen. Dat boekje is dus zo goed als onbruikbaar. 
Maar soms vind je de oplossing voor een probleem in een totaal onverwacht hoekje. Zo ook met dit kookboek, dat geschreven werd voor een heel andere doelgroep dan de onze, met name voor parkinsonpatiënten die slikmoeilijkheden hebben. Ik had er nog nooit van gehoord. 
De auteur, Yves Meersman, is kok én parkinsonpatiënt. Hij is dus uitermate goed geplaatst en spreekt met kennis van zaken. Hij houdt ook rekening met het feit dat niet iedereen slikmoeilijkheden heeft in dezelfde mate. Wat voor de ene probleemloos zal zijn, zal voor de ander onoverkomelijke moeilijkheden opleveren. Mijn probleem werd in het ziekenhuis geklasseerd als zeer ernstig en dat heeft rare gevolgen; ik kan bijvoorbeeld wel ravioli (met veel saus) eten, maar in spaghetti, nochtans ook pasta, stik ik! Begrijpe wie kan… In dit boek wordt daarmee rekening gehouden. 
• Tabel 
Yves Meersman stelde een tabel op met acht graden van 'slikbaarheid', gaande van 0, dun tot 7, normaal. Hij ging daarbij niet lichtzinnig te werk en kreeg de professionele hulp van diëtist Dirk Lemaître. 
Naast de diverse consistenties van de recepten en hun slikbaarheid treffen we ook het aantal calorieën van elk gerecht aan. In verband daarmee moet ik er hier wel op wijzen dat het boek voor parkinsonpatiënten werd geschreven. Waar de auteur dus margarine gebruikt, vervangt u die door boter. Idem bij afgeroomde of halfvolle melk: gebruik uitsluitend volle en vz-ervang sojaroom liefst door echte room. 
• Belgische klassiekers 
In een eerste deel bespreekt de auteur in verschillende hoofdstukjes kauw- en slikproblemen, geur- en smaakgewaarwording, smaakboosters. In een tweede deel behandelt hij eerst enkele bereidingstechnieken, componentkoken en maaltijdcomponenten. Daarna gaan we aan de slag. Er staan tientallen recepten en gerechten in het boek: sauzen, soepen, slaatjes, aardappel-, vis- en vleesgerechten, desserts, drankjes (uiteraard), en niet te versmaden, enkele Belgische klassiekers! 
• Koningin Mathilde 
Rik Torfs, rector KUL, verzorgde het voorwoord en niemand minder dan koningin Mathilde mocht het eerste exemplaar plechtig in ontvangst nemen. 
De rug van het 200 pagina's tellende boek bestaat uit ringetjes, waardoor het altijd op de geopende pagina blijft liggen. Handig! 
• Absolute aanrader 
Ik vind dit kookboek en absolute aanrader voor iedereen die nog enigszins kan slikken en af en toe eens gezellig samen met de gezinsleden aan tafel wil zitten in plaats van aan een zak pap te moeten hangen. Koninginnehapjes (vol-au-vent) of konijn op grootmoeders wijze zijn niet langer een droom! 
Tip: wie het boekt koopt én wil gebruiken (en dat is wel de bedoeling) raden we aan ook een blender en/of minstens een mixer aan te schaffen, voor zover nog niet in uw bezit, natuurlijk. 
• Praktisch 
Als eten moeilijker wordt, Yves Meersman, met talrijke kleurenillustraties, 200 blz., 21 × 26 cm, met ringbinding. ISBN 9789-0823-2420-4, verkrijgbaar via www.parkiskookatelier.be en bij de Standaard Boekhandel tegen € 19,95. Bij bestelling via de webstek worden wel vezendingskosen aangerekend. 
>>> Meer info via info@parkiskookatelier.bewww.parkiskookatelier.be enwww.facebook.com/parkiskookatelier
Koen Cauwenberghs 12.5.16 Deel dit bericht via:
Belangstelling uit onverwachte hoek.
Campuskrant KUL
Catering revue
Parkinson's Life
Workshop Middelburg
Krantenartikel Het Nieuwsblad
Senioren Net
21 maart - Tulpen-plant-aktie ten voordele van de VPL