Commentaar Rik Torfs

Beschouwing over Parki’s Kookatelier door Rik Torfs, rector KU Leuven en tevens peter van de Vlaamse Parkinson Liga.

 

Beste lezer,

  

De Ziekte van Parkinson treft jong en oud. En, slaat op veel meer dan alleen maar bevende handen.

  

Parkinson is een sluipende ziekte. Vaak voelen parkinsonpatiënten zich in hun menselijke waardigheid aantast. Door opkomende slik- en kauwproblemen, geur- en smaakverlies wordt eten eerder een last dan een genot. 

  

De visie van Parki’s Kook Atelier bestaat erin door koken de levenskwaliteit te verbeteren en eten weer op het niveau van genieten te brengen, en dat in functie van elke parkinsonpatiënt. Zowel door de patiënt zelf, als door de mantelzorg. Met het Parki’s Kook Atelier-concept, gebaseerd op een combinatie van een aangepaste voeding, zelfs volgens individuele noden, en kooktechniek, wordt dit mogelijk gemaakt. Via workshops en kookateliers kan men leren om gerechten te bereiden zodat eten en drinken opnieuw genietbare momenten worden. Geen overbodige luxe, want deze chronische aandoening kan leiden tot ondervoeding. Parki’s Kook Atelier zorgt ervoor dat eten als werkwoord weer leuk wordt, en er schaamteloos kan worden genoten, zelfs door wie zich tegelijk een beetje bekeken voelt. En, om het plastisch uit te drukken, er is Whole Lotta Shakin’ Goin’ On… 

  

Parki’s Kook Atelier heeft een missinglink functie tussen de parkinsonpatiënt, de mantelzorg, de academici, de specialisten van de foodindustrie, de farmaceutische industrie en de medici. De opdracht is tevens een waardevolle adviserende kook- en voedingspartner te zijn, en dat voor alle parkinsonpatiënten, zelfs wereldwijd. 

  

Ik ben erg trots, zowel persoonlijk als in mijn functie van rector, peter van de Vlaamse Parkinson Liga, te zijn. Het kook- en voedingsconcept is een prachtige zaak. Het lanceren van dit duurzaam, en waardevol project brengt de parkinsonpatiënt ook weer in een positief daglicht. De bestaande lacune kan worden gedicht dankzij een degelijke academische onderbouw. De informatie, zorgvuldig opgebouwd en berustend op wetenschappelijk onderzoek, zal de bron vormen voor de realisatie van het Parki’s Kook Atelier-concept, zodat eten en drinken weer genietbaar worden voor de parkinsopatiënt, jong en oud.

  

De enige manier om dit waardevol initiatief kans op slagen te geven, is door uw steun eraan te verlenen.

Genieten is geen zonde, laten we het dan delen.

  

Rik Torfs 

Rector KU Leuven